Linked Data Design Rules
Design Rules
Binnen het FDS wordt linked data gebruikt voor metadata. Voor de primaire data kan linked data ook gebruikt worden. Linked data is een familie van standaarden en best practices. Er zijn echter vele interpretatiemogelijkheden en vrijheden die het effectief gebruik van linked data hinderen. Binnen het FDS hanteren we daarom een aantal design rules voor het gebruik van Linked Data om de uitwisseling van linked data binnen het FDS te harmoniseren.
De design rules dienen nog te worden uitgewerkt en betreffen bijvoorbeeld:
- Follow your nose: een https-request met als url een object-id levert een linked data document met betekenisvolle kenmerken van het betreffende object (inclusief relevante verwijzingen naar andere objecten).
- Linked data wordt in minimaal één van de volgende content types aangeboden:
- Het geretourneerde content type wordt teruggegeven in de ‘Content-Type’ http-header
- Indien er meer dan één content type wordt aangeboden, wordt het http mechanisme voor content negotiation gebruikt om een linked data document te bieden in een beschikbare gewenste syntax. Dit houdt in dat in het request de gewenste syntax in de ‘Accept’ header wordt meegegeven. Bij het retourneren wordt, indien beschikbaar, een gewenste syntax teruggegeven.
- Metadata wordt ontsloten via https.
- Eventuele nog te bepalen richtlijnen met betrekking tot versionering van linked data documenten.
- Een object-id bevat https als protocol.
- Een object-id bevat een #-tag en een fragment-naam om onderscheid te maken tussen het aan te wijzen object en het linked data document waarin de triples van betreffend object zijn opgenomen.
- Een object-id bevat een hostname binnen een domein dat eigendom is van een deelnemer van het FDS.
- Een nog te bepalen lijst met standaard prefixes die kunnen worden gebruikt binnen linked data documenten.
Aandachtspunten
Object-id’s worden gebruikt om entiteiten over organisaties heen te verwijzen. Het is onwenselijk dat als gevolg van bijvoorbeeld een naamswijziging van de registratie, de aanbiedende organisatie of het aangewezen object het object-id zou moeten wijzigen. Bij het definiëren van object-id’s dient hiermee rekening gehouden te worden. Indien het toch noodzakelijk is om de object-id’s te wijzigen, kan de overgang worden gefaciliteerd door:
- gebruik te maken van owl:sameAs om aan te geven dat de oude en nieuwe object-id hetzelfde object betreffen.
- bij een request op de oude object-id een redirect uit te voeren naar het nieuwe object-id.