00005 Gebruik van Versies en Labels
Categories:
Context en probleemstelling
Momenteel komen er onwijs veel nieuwe pagina’s bij in deze samenwerkingsomgeving en dat is goed nieuws! Daarmee wordt het gebruik van versie nummers en labels extra belangrijk en met name het uniform toepassen van de juiste updates in de versionering. Geconstateerd werd dat er verschillen waren in het gebruik van versie updates, waardoor een nieuw besluit is genomen om dit te voorkomen. We leggen hier uit hoe we hiermee om gaan.
Overwogen opties
Eerst is er gekeken of git geautomatiseerd de versienummers kan aanpassen, dit is helaas niet mogelijk. Vervolgens is na analyse geconcludeerd dat versionering met name is berust op updates in de software volgens het major.minor principe. Deze gedachtegang passen we nu handmatig toe bij bepaalde pagina’s.
Aangezien automatisering niet mogelijk is hebben we ervoor gekozen om een proces te bepalen waarin we de randomness van het aanpassen van versienummers verwijderen. Dit leidt tot de besluiten hieronder.
Besluit gebruik versienummers
Vanaf heden maken we niet gebruik van versienummers, alleen bij specifiek gekozen pagina’s waaronder het basisconcept. Bij deze pagina’s is het goed om te zien welke wijzigingen we doen. Dit doen we in de versionering van major.minor wijzigingen. Alle grote inhoudelijke wijzigingen zijn major wijzigingen, alle kleinere inhoudelijke aanpassingen zijn minor aanpassingen. Spelfouten en grammaticale verbeteringen leiden niet tot een nieuw versie nummer.
Voor alle andere pagina’s is een versienummer niet nodig, in Git loggen we namelijk automatisch alle changes en kunnen we ten alle tijden zien welke versies en acties er in het verleden zijn geweest.
Besluit gebruik labels in het Nederlands
In decision record 0002 is er een visuele weergave gemaakt van de labels en staat er een uitgebreide legenda waarin alle labels worden gedefinieerd.
We werken met de volgende labels:
flowchart LR draft([concept]) style draft fill:#fff proposed([voorstel]) style proposed fill:#fff rejected([afgewezen]) style rejected fill:#fff,stroke-dasharray: 5 5 accepted([definitief]) style accepted fill:#fff,stroke-dasharray: 5 5 deprecated([verouderd]) style deprecated fill:#fff,stroke-dasharray: 5 5 superseded([vervangen]) style superseded fill:#fff,stroke-dasharray: 5 5 draft --> proposed proposed --> accepted accepted --> deprecated accepted --> superseded proposed ---> rejected
Op dit moment is het besluit genomen om alleen met de volgende twee labels te werken:
- Concept: dit betekent dat de pagina informatie biedt die in concept is. Kortom, deze informatie behoeft juist nog input en expertise van een ieder die zich daartoe geroepen voelt!
- Voorstel: dit betekent dat het stuk is voorgesteld aan het Tactisch Overleg van het FDS en is besproken. Hierdoor heeft er een inhoudelijke discussie heeft kunnen plaatsvinden met eventuele inhoudelijke aanvullingen en/of wijzigingen.
Deze labels gaan we vanaf heden in het Nederlands toevoegen aan een nieuwe pagina. Bij bestaande pagina’s zullen we komende tijd de wijzigingen doorvoeren. In de toekomst zullen ook de labels geaccepteerd en geweigerd worden toegevoegd, dit hangt ook samen met de verdere inrichting van het Federatief Datastelsel.
Pros en cons van de oplossingen
- Op deze wijze is het gebruik van versienummers uniform afgesproken, dit voorkomt verwarring tussen de auteurs
- Op deze wijze is het helder welke labels we in de huidige fase van het FDS gebruiken
- Dit biedt ruimte om in de toekomst ook de andere labels toe te passen, bij verscherping en aanvulling op het besluitvormingsproces rondom ‘FDS producten’
- We zijn sneller in staat om vragen te beantwoorden van buitenaf welke status bepaalde kennispagina’s hebben en hoe we daarmee om gaan