Contributie

Voel jij je aangesproken en wil je meteen al actief bijdragen? Hier lees je hoe dat kan
Welkom Werkomgeving Mattermost Sources

Bovenstaande links zijn goede startpunten, afhankelijk van wat je zoekt en/of nodig hebt.

Contributies zijn zeer welkom! Er zijn verschillende vormen van bijdragen en betrokkenheid. Om te beginnen is het mogelijk om via chat vragen te stellen en/of mee te discussiëren. Dat kan via Mattermost. Daarnaast is het mogelijk om issues aan te maken die gerelateerd zijn aan de content van deze site. Dat kan in GitLab. Daar wordt ook de bron van de content mbv versiebeheer ontwikkeld en dat is gelijk de mooiste manier van bijdragen: een [merge request] met daarin je voorstel voor wijzigingen en/of bijdragen! Hopelijk biedt onderstaande hoofdstukjes voldoende houvast om bijdragen te kunnen doen en anders horen we graag hoe we dat beter kunnen maken 😃

Mattermost

Voor chat functionaliteit maken we gebruik van Mattermost. We liften mee op de ontwikkelingen van Digilab en gebruik dan ook hun Mattermost omgeving. In Mattermost is een ‘Federatief Datastelsel’ ’team’ (Mattermost jargon) waar alle federatief datastelsel vragen en discussies plaatsvinden. Deze is te vinden op: digilab.overheid.nl/chat/fds.

Het kanaal ~algemeen is het startpunt van alle vragen en discussies!

GitLab

Voor versiebeheer maken we gebruik van Git. Dit is hét versiebeheersysteem van dit moment … en al voor jaren! We hebben gekozen voor GitLab als platform om mee te werken. De content van deze website is te vinden op: gitlab.com/datastelsel.nl/federatief/website

Issues

GitLab ondersteunt issues. ‘Issues’ is het jargon voor ‘alles wat maar een taakje zou kunnen zijn’. Het duidt dus niet alleen maar op problemen, maar op vragen, verzoeken, uitzoekwerk, etc, etc.

In het issue board kun je nieuwe issues aanmaken met je wensen, vragen en opmerkingen. Maak deze aan in de kolom ‘Open’ door op het GitLab Issue Board Plus Sign te klikken.

Merge request

Heuse bijdragen aan de content van deze site kan met behulp van een ‘merge request’. Daarvoor is het wel noodzakelijk om begrip te hebben van hoe Git werkt en hoe je een merge request kunt aanmaken.

Git Branching

Git Repository Forking visualization

Een Git repository bevat een collectie bestanden die, in dit geval, de content vormen van deze site. De ‘Core Committers’ van deze repo zijn (op dit moment) van het team IBDS/FDS. Je kunt in de groep van ‘Contributors’ komen, door een fork te maken onder je eigen naam of organisatie (in GitLab). Een fork is een apart soort branch onder een andere organisatie dan de originele repository. Daar ben jij dan ‘Core Committer’ van en kun je je wijzigingen doen dmv Git commits. Vervolgens kun je een ‘Merge Request’ aanmaken terug naar de originele repository. Deze wordt dan zichtbaar bij de ‘Core Committers’ van federatief.datastelsel.nl en zij kunnen deze accepteren. Accepteren betekent dat de wijzigingen worden opgenomen in de repository van deze website. Daarop volgt een update van de website met de nieuwe content. Voorafgaande aan het accepteren wordt er eerst een review gedaan door de ‘Core Committers’ en kan eventueel commentaar en discussie volgen over de bijdragen.

Als je je bijdrage maken hebt afgerond, kun je via je browser navigeren naar de repository in GitLab. Afhankelijk van waar je branch staat, bijvoorbeeld in je fork, geeft GitLab je al een hint om een Merge Request te maken:

GitLab Create Merge Request tip

Een andere manier is om je branch te bekijken en te vergelijken (‘compare’) met het origineel (of de main branch). Daar biedt GitLab je vervolgens ook de mogelijkheid om een Merge Request aan te maken:

GitLab Branches New Merge Request

Online werken

Om online contributies te doen is het mogelijk om de ‘Web IDE’ te openen. IDE staat voor Integrated Development Environment. Dat klinkt technisch … en dat is het wellicht ook wel een beetje. Tegelijk hoeft je niet alle mogelijkheden te gebruiken en is het ook ‘gewoon een editor’ 😉

Om de ‘Web IDE’ te openen navigeer je eerst naar de repository in GitLab:

Vervolgens klik je op Edit > Web IDE

GitLab Web IDE

Vervolgens wordt er een online versie van VSCode geopend waarin wijzigingen gedaan kunnen worden. Volg daarna de instructie van bijdrage maken.

Offline werken

Om offline te kunnen werken en niet per se een internetverbinding nodig te hebben, is het mogelijk om op je computer, lokaal, een kopie van de repository te maken. Daarvoor maken we ook gebruik van Git functionaliteiten. Eigenlijk lijkt dat op het maken van een fork (zie bovenstaande) maar dan maak je een lokale kopie. Dat heet (Git jargon) een clone.

Installatie

Voorwaarden om lokaal op je eigen computer te kunnen werken, is beschikbaarheid van een aantal geïnstalleerde tools:

 1. VSCode (Visual Studio Code - Microsoft)

 2. Git-scm (Source Code Management - open source)

  (kies bij de installatie voor alle ‘defaults’ behalve default editor; hier kies je voor Use Visual Studio Code as Git's Default Editor)

Configuratie

Er is enige configuratie nodig om optimaal te kunnen werken. Volg deze stappen:

 1. Open VSCode (na installatie van Git-scm)

 2. Open een terminal om Git te configureren (klinkt eng, maar valt reuze mee 😉 - zie ook GitLab Basics documentatie)

 3. Type het volgende commando in (copy-paste mag, maar pas aan naar je eigen gegevens)

  git config --global user.name "Mona Lisa"

 4. Type het volgende commando in (copy-paste mag, maar pas aan naar je eigen gegevens)

  git config --global user.email "mona.lisa@mail.com"

 5. Sluit de terminal af met het commando:

  exit

Clone

We zijn nu klaar om een lokale kopie te kunnen maken. GitLab biedt daarvoor een eenvoudige optie:

 1. Navigeer naar de repository in GitLab: gitlab.com/datastelsel.nl/federatief/website

 2. Klik op Code > Visual Studio Code (HTTPS)

  GitLab Code VSCode HTTPS

 3. VSCode wordt geopend en je krijgt de vraag waar de lokale kopie op je computer opgeslagen moet worden. Hier dien je een map op te geven waarin Git voor jou een map aanmaakt die heet website. Dat komt omdat de repository (het laatste stukje) zo heet (Git default; is aanpaspaar … maar vraag extra Git kennis)

  Gebruikelijk is een map waarin alle lokale repositories staan, bijvoorbeeld: C:\repos

  NOTE Een bekend probleem is lange bestandsnamen. Kies daarom een map die niet al heel erg diep genest is en een moeilijke naam heeft. Dat zorgt nog wel eens voor onverklaarbare problemen.

 4. Nadat je de map gekozen hebt waarin Git voor jou een kopie maakt van de repository, de ‘clone’, opent VSCode deze direct en kun je aan de slag om je bijdragen te maken. Volg daarin dezelfde werkwijze als het online werken: bijdrage maken.

Bijdrage maken

Voordat je begint met het maken van wijzigingen, is het van belang om een branch te maken. Dit is Git functionaliteit om zonder een ander tot last te zijn en om wijzigingen goed te kunnen beheren, op een ‘kopie’ te werken. Een branch biedt de mogelijkheid om wijzigingen te maken in meerdere bestanden en met meerdere commits, deze te verzamelen en als geheel te reviewen en te accepteren.

In VSCode zie je continue in welke branch je zit, links onderaan in je scherm. Door daarop te klikken kun je kiezen om een andere branch te selecteren en/of om een nieuwe branch te maken. Het is raadzaam om te beginnen met een nieuwe branch voordat je wijzigingen maakt.

Git kent vele mogelijkheden en manieren om versiebeheer toe te passen en het is bijna moeilijk om wijzigingen kwijt te raken. Tegelijk kan dat ook bijzonder complex worden. Het is daarom raadzaam om gestructureerd en methodisch te werken. Voor problemen met Git en/of wijzigingen kun je altijd hulp vragen in Mattermost

Om een bijdrage te maken is het nodig om te weten waar je een bijdrage wilt gaan maken. Je wilt een nieuw onderwerp toevoegen of een wijzigingsvoorstel maken op bestaande pagina’s. Vrijwel alle inhoudelijke wijzigingen en bijdragen bevinden zich in de map content. Dat is een goed begin om te gaan zoeken naar de pagina waarin je een bijdrage zou willen maken.

Navigeer aan de linkerkant in VSCode door de ‘Explorer’ om de juiste pagina te vinden. Door daarop te klikken, wordt de pagina geopend. Dit is Markdown. Gebruik Markdown opmaak symbolen om je wijzigingen te maken.

Plaatjes zijn eenvoudig toe te voegen door deze in een submapje images te kopiëren of plakken. Het is ook mogelijk om op de plek waar je een plaatje wilt invoegen in de Markdown, gewoon een plaatje te plakken van het klembord (Ctrl+v). VSCode (zowel online als offline) vertaalt dit naar een image.png en voegt passende Markdown opmaak toe om het plaatje weer te geven.

VSCode biedt de mogelijkheid om een preview van de Markdown pagina direct weer te geven binnen VSCode. Er zijn meerdere manieren om deze weer te geven. Kies één van de volgende opties:

 • Klik op de ‘preview button’ rechts bovenaan VSCode Preview button
 • Gebruik de shortcut Ctrl + k v (dus eerst Ctrl + k en daarna een ’losse’ v)
 • Open het ‘Command Palette’ van VSCode met de shortcut Ctrl + Shift + P en type het gewenste command (bijv. begin met typen van preview en selecteer Markdown: Open Preview to the side)

Nadat je alle gewenste wijzigingen hebt gemaakt, dat kan in meerdere bestanden zijn, dien je al je wijzigingen te bewaren met een ‘Git commit’ (Git jargon). Een commit wordt in bovenstaande plaatjes aangeduid met een bolletje. Het bevat een verzameling van wijzigingen in één of meerdere bestanden. Daarvoor wil je eerst zien wat je wijzigingen zijn en deze zelf reviewen. VSCode maakt dat gemakkelijk zichtbaar in het ‘Source Control’ window:

VSCode Source Control

 1. Selecteer Source Control (of gebruik shortcut Ctrl + Shift + G)

 2. Hier zie je een overzicht van alle gewijzigde bestanden. Tijd voor een persoonlijke review!

  • Is dit wat je verwacht?
  • Je kunt elk bestand aanklikken om te zien wat je wijzigingen zijn
  • Maak eventueel meer wijzigingen om te komen tot je gewenste resultaat
 3. Het is gebruikelijk en voor de traceerbaarheid prettig om enig commentaar te maken bij je verzameling wijzigingen, oftewel je ‘commit message’

  • Beschrijf in ’t kort (bij voorkeur binnen 50 karakters) waarom je deze wijzigingen hebt gemaakt

  • Eventueel kun je een korte zin gebruiken en vervolgens met enter uitgebreidere commentaren en opmerkingen maken

   NOTE Ook hier is Markdown opmaak te gebruiken

 4. [optioneel] Git en VSCode ondersteunen dat je wijzigingen in verschillende commits doet. Daarvoor kun je in het lijstje van bestanden kiezen welke bestanden je mee wilt nemen in je commit. Klik daarvoor op de + van elk bestand dat je mee wilt nemen.

  NOTE Het is mogelijk om deze stap over te slaan. VSCode vraagt dan of alle gewijzigde bestanden meegenomen moeten worden in deze commit. Vaak is dat het geval en wordt deze stap dus overgeslagen. Gemak dient de mens 😄

 5. Commit je wijzigingen door op de Commit knop te klikken

 6. [extra voor offline werken!] In het geval dat je offline werkt, heb je nu een lokale branch gemaakt … maar deze is nog niet beschikbaar of bijgewerkt in GitLab. Daarvoor dien je je lokale repository (je clone dus) te synchroniseren met de online repository. In VSCode heet dat Synchonize maar wat er in werkelijkheid gebeurt, zijn twee stappen: een git pull en git push wat resp. de Git commando’s zijn voor het ophalen van wijzigingen en uploaden (wegduwen) van wijzigingen. In deze zijn de wijzigingen ‘de commits’.

Nadat je wijzigingen in een commit zijn vastgelegd én je commits zijn beschikbaar in GitLab, dan is het mogelijk om een Merge Request te maken 💪

Laatst gewijzigd 26.04.2024: documentatie > kennisbank (47192fa)